Warmtepomp vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat energie onttrekt uit de natuur en een hoge temperatuur doorgeeft middels een systeem, waardoor u uw huis kunt verwarmen. Een warmtepomp haalt zijn energie uit water, grond of lucht.

De meeste warmtepompen werken door een vloeistof bij lage temperatuur te verdampen en vervolgens de damp bij hoge temperaturen te condenseren. Het gehele proces van verdampen en condenseren kan gezien worden als een cyclus: het kookpunt moet worden verlaagd door afname van de druk, waarna het kookpunt weer moet worden bereikt. Dit kan alleen niet zonder enige arbeid. De ‘arbeid’ bevindt zich in de compressor. De compressor zorgt er met name voor dat de warmte uit de grond, lucht of water wordt gehaald.

Navigeer op deze pagina naar:

Hoe werkt een warmtepomp
De gehele cyclus van de warmtepomp wordt hieronder uitgebreid beschreven.

De compressor:  allereerst vindt drukverhoging in de compressor plaats. Het gasvormige koudemiddel wordt hier samengeperst. Hierbij loopt de temperatuur op tot boven die van de te verwarmen ruimte. De hete damp stroomt dan door naar de compressor.

De condensor: deze zal zorgen voor het condenseren. Wanneer de temperatuur is gestegen tot het kookpunt zal de damp weer condenseren. De vloeistof wordt aan de onderkant van het reservoir afgetapt en stroomt vervolgens door naar het expansieventiel.

Drukverlaging: in het expansieventiel stroomt de vloeistof door een kleine opening. Achter deze opening is de druk aanzienlijk lager dan in de andere delen. Doordat de druk hier lager is, wordt de vloeistof opnieuw gasvormig, waardoor de cyclus opnieuw kan beginnen.

Er is energie nodig om de lage temperatuur uit de bodem of lucht naar een hoger niveau te brengen. Omdat de benodigde energie lager is dan de geleverde energie dragen warmtepompen bij aan een hoge vermindering van co2-uitstoot.

werking warmtepomp

Warmtepompen zonder compressor

Naast warmtepompen met compressor, zijn er ook warmtepompen zonder compressor. Deze worden ook wel absorptiepompen genoemd. Deze kan je vinden in gasgestookte koelkastjes. Deze warmtepompen werken vrijwel hetzelfde als warmtepompen met compressor

Op zoek naar een warmtepomp?

Bent u op zoek naar een warmtepomp? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze warmtepomp specialisten
Vraag nu!

Welke soorten warmtepompen zijn er?

In Nederland kennen we 5 verschillende soorten warmtepompen:

  • Lucht- lucht warmtepomp
  • Lucht water warmtepomp
  • Water-water warmtepomp
  • Bodem-water warmtepomp
  • Hybride warmtepomp

Lucht-lucht waterpomp:

dit waterpompsysteem is vergelijkbaar met een airco systeem. Bij verwarmen van de ruimte is de buitenlucht de energiebron. Dit type warmtepomp kan actief koelen en is bedoeld voor het verwarmen van 1 woning of gedeelte van een gebouw. Lucht-lucht warmtepompen zijn relatief goedkoop en vooral geschikt als bijverwarming. Je kan ze goed gebruiken in de zomer als airconditioning. 

lucht lucht warmtepomp

Lucht-water warmtepomp:

dit waterpompsysteem is goedkoper dan water-water, grond-water warmtepompen (geothermische warmtepompen), omdat er geen dure grondboringen gedaan hoeven worden. Het rendement van luchtpompen ligt wel lager dan die van de geothermische warmtepompen, omdat de temperatuur van de lucht varieert. Hoe kouder het buiten is, hoe lager het rendement. In de zomer presteert de lucht-water warmtepomp dus het best. Deze warmtepompen worden dan ook vaak toegepast voor verwarming van het sanitaire water of zwembadwater. Ze hebben een goede prijs en zijn makkelijk te plaatsen.

 

lucht water warmtepomp

Water- water warmtepomp:

bij een water-water warmtepomp wordt het grondwater gebruikt om het CV-water in uw huis te verwarmen. Hiervoor worden buiten uw huis twee putten gemaakt waarin de collectoren van de warmtepomp worden geplaatst. De putten zijn zo een 25 tot 150 meter diep. Het grondwater wordt door de ene collector uit de bodem omhoog gehaald, vervolgens door een warmtewisselaar geleid en door de andere collector terug de bodem ingebracht. Een water-water warmtepomp heeft het hoogste rendement omdat het grondwater bij een diepte van 25/150 meter altijd een constante temperatuur heeft, maar dit systeem is wel het duurst qua kostprijs. De water-water warmtepomp wordt vaak gebruikt bij lage energiewoningen

 

water water warmtepomp

Bodem- water warmtepomp

de bodem-water warmtepomp benut de grond om het CV-water te verwarmen. Om de aardwarmte op te vangen zijn collectoren nodig. De collectoren kunnen zowel horizontaal als verticaal in de grond worden geplaatst. Om een zo hoog mogelijk rendement te kunnen behalen moeten de collectoren zo diep mogelijk in de grond liggen. Hier is de bodemtemperatuur namelijk het meest constant. Of het systeem horizontaal of verticaal zal worden geplaatst hangt af van de totale tuinoppervlakte en de samenstelling van de bodem.

water water warmtepomp

Hybride warmtepomp:

een hybride warmtepomp is een gecombineerd systeem van verschillende technieken. Er zijn bijvoorbeeld systemen die gebruik maken van een lucht- water warmtepomp en een aardgasbrander.

Wat doet een warmtepomp?

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier van uw huis verwarmen en van warm water in uw huis. De warmtepomp is een goed alternatief voor de CV-ketel op gas die veel CO2 uitstoot. Omdat er bij een warmtepomp weinig tot geen gas wordt gebruikt, daalt de CO2 uitstoot met zo een 50%.

Een warmtepomp maakt gebruik van de lucht, de bodem of het grondwater om een ruimte te verwarmen. Hij zet deze bron om in bruikbare energie. Een warmtepomp draait op stroom, waardoor uw stroomverbruik zal toenemen en uw gasverbruik zal dalen. Omdat u stroomverbruik zal toenemen is het verstandig om ook na te denken over het aanschaffen van zonnepanelen.

In welke situatie is een warmtepomp interessant?

Warmtepompen zijn interessant voor woningen die goed geïsoleerd zijn. Een woning dient een minimale COP waarde hebben van 3. De woning moet goed geïsoleerd zijn, omdat warmtepompen een temperatuur van ongeveer 40 graden Celsius kan generen.

Gebruikt een warmtepomp energie?

Een warmtepomp gebruikt een bepaalde hoeveelheid elektriciteit. Echter, je gebruikt geen of weinig gas bij een warmtepomp, waardoor je totale energieverbruik sterk zal dalen. Met een warmtepomp gaat u gratis warmte benutten uit de natuur en efficiënter

gebruik maken van energie die dus in de natuur aanwezig is.