Warmtepomp vergelijken
Vrijblijvend en gratis
Afhankelijk en objectief
Snel en gemakkelijk
Bespaar tot 40%
Vraag gratis en vrijblijvend offertes
Subsidie warmtepomp
Warmtepompen zijn erg populair momenteel. Daar zijn een aantal redenen voor aan te wijzen. In de eerste plaats zijn ze een stuk zuiniger dan gewone verwarmingssystemen. Daarnaast zijn een stuk milieuvriendelijker. De echte reden waarom ze juist nu zeer populair zijn is dat er op dit moment een flinke subsidie aan de aanschaf en installatie van een warmtepomp hangt. Dit maakt het natuurlijk extra aantrekkelijk om juist nu tot aanschaf over te gaan. Hoe werkt dat eigenlijk met deze subsidie? Wanneer is die te krijgen? En hoe hoog is hij eigenlijk? Dit soort vragen verdienen een duidelijk antwoord.
Navigeer op deze pagina naar:
- Wat is een warmtepomp?
- Een apparatenlijst van de verschillende soorten
- Lucht-lucht telt niet mee
- De hoogte van de subsidie
- Het basisbedrag
- Hele grote bedragen
- Waarom is er subsidie
- De steeds groter wordende de apparatenlijst
- Vele voorwaarden
- De voordelen
- Een goede keuze maken
- Tips voor het aanschaffen
- De voordelen van een modulerende warmtepomp
- Advies vragen
- Rendement meewegen
- Conclusie
Wat is een warmtepomp?
Om goed te begrijpen waarvoor de subsidie dient, is het belangrijk om te weten wat nu eigenlijk precies een warmtepomp is. Dit is een systeem waarmee in een woning of een ander pand op een duurzame manier voor verwarming kan worden gezorgd. Dit wordt gedaan door de warmte niet door verbranding, maar uit duurzame bronnen te halen. Zo kan voor de verwarming van een ruimte, maar ook voor de opwarming van tapwater worden gezorgd. Er zijn vele verschillende soorten warmtepompen. Op al deze pompen is een bepaalde mate van subsidie te krijgen. De hoogte hangt af van een aantal zaken.
Op zoek naar een warmtepomp?
Bent u op zoek naar een warmtepomp? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze warmtepomp specialistenEen apparatenlijst van de verschillende soorten
Er zijn een aantal verschillende soorten te onderscheiden. Deze hebben weliswaar dezelfde uitkomst, maar een verschillende werking. Daardoor is ook het rendement voor de verschillende soorten warmtepompen verschillend. Dit is belangrijk om te onthouden. De soorten pompen zijn lucht-lucht warmtepomp, lucht-water warmtepomp, grond-lucht warmtepomp, grond-water warmtepomp en hybride warmtepomp. Deze vijf soorten komen dus uit drie verschillende groepen voort. Aan de hand van verdere uitleg kan worden verklaard waarom er zo veel verschil tussen de pompen zit en wat de consument hier van merkt. Zo kan een goede keuze worden gemaakt tussen de vijf varianten.
Lucht-lucht telt niet mee
Wat belangrijk is om te weten is dat niet alle vijf de warmtepompvarianten in aanmerking komen voor subsidie. Er is namelijk één variant die niet in aanmerking komt. Het gaat dan om de lucht-lucht warmtepomp. Daartegenover staat dat de warmtepompboiler juist weer wel onder de groep warmtepompen wordt gerekend waar subsidie voor is aan te vragen. Wanneer de toelage van de overheid een belangrijke rol speelt in de keuze die gemaakt gaat worden, dan is de kans dus flink groot dat de lucht-lucht pomp zal afvallen. Deze is in verhouding dan namelijk ineens flink duur ten opzichte van de andere.
De hoogte van de subsidie
Sinds 2016 valt de aanschaf van een warmtepomp onder de zogenaamde ISDE. Dit is de investeringssubsidie duurzame energie. Dit is onderdeel van een breder pakket aan apparaten dat hiervoor in aanmerking komt. Zo staan bijvoorbeeld ook de zonneboiler en de pelletkachels op de apparatenlijst voor deze duurzame energie subsidie. Deze subsidie komt uit handen van het ministerie voor economische zaken. De hoogte van de som die ontvangen kan worden hangt van een aantal zaken af. De belangrijkste factor die hierin speelt is de duurzaamheid van de installatie die wordt aangeschaft. Die bepaalt in grote mate de omvang van de som.
Het basisbedrag
Wat in ieder geval geldt, is een basisbedrag dat aan subsidie wordt uitgekeerd door de overheid voor warmtepompen. Elk apparaat van de lijst zal namelijk voor tenminste 500 euro worden meegefinancierd bij aanschaf. Dit laagste bedrag geldt bijvoorbeeld voor een warmtepompboiler voor tapwater. Het is echter wel zo dat het bedrag aan de hand van de zuinigheid en duurzaamheid van de pomp die wordt gekozen flink kan oplopen. In sommige gevallen kan het zelfs tot wel vijf keer zo hoog worden. Dan wordt dus tot wel 2.500 euro door het ministerie uitgekeerd aan subsidie geldt voor de aanschaf en aanleg.
Hele grote bedragen
Het is ook mogelijk om subsidiebedragen van vele duizenden euro’s te krijgen. Er zijn immers warmtepompen waar tussen de 7.000 en 9.000 euro voor is te ontvangen. Dit geldt echter voor installaties die heel groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan grond-water en grond-lucht. Dit zijn echter vaak installaties die gebruikt worden voor grote panden. Wanneer een consument een installatie aanschaft, dan is het vaak niet een warmtepomp van dit formaat. De hele grote bedragen zijn dus vooral aantrekkelijk voor bedrijven en ondernemers. Het is belangrijk om dit even goed uit te zoeken voor de aanschaf.
Waarom is er subsidie?
Het uitkeren van de subsidie heeft te maken met de doelen die de overheid zichzelf heeft gesteld. Zoals velen bekend zal zijn moet internationaal gezien namelijk de co2-uitstoot worden teruggedrongen om het milieu te sparen. Dit wordt onder andere gedaan door duurzame energiebronnen beter te benutten. Om dit te bespoedigen deelt de regering subsidies in allerlei vormen uit zodat er sneller wordt gekozen om over te stappen op installaties die zuiniger zijn. Zo kan de co2-uitstoot net iets sneller worden teruggedrongen en kan de doelstelling sneller worden behaald. Dit is de reden waarom er veel geld te krijgen is.
De steeds groter wordende de apparatenlijst
Wat niet onbelangrijk is om te vermelden is dat de lijst met apparaten steeds langer wordt. Er komen steeds meer nieuwe merken op de markt. Daarnaast is het zo dat de installaties steeds beter worden. Daardoor komen er dus steeds meer nieuwe toevoegingen bij. Dit betekent overigens ook dat de subsidie voor bepaalde apparaten in de toekomst kan oplopen. Als deze door verbeteringen in de techniek beter gaan presteren dan eerdere modellen, dan zal dit worden doorgerekend in de subsidie die ervoor te ontvangen is. Dit is belangrijk om mee te laten wegen in een keuze.
Veel voorwaarden
Natuurlijk komt er meer kijken bij het krijgen van de subsidie dan alleen maar simpelweg een warmtepomp aanschaffen. De pomp moet bijvoorbeeld aantoonbaar onderdeel zijn van het verwarmingstoestel. Dat verwarmingstoestel mag geen groter vermogen hebben dan 70 kilowatt. Daarnaast moet het toestel zijn goedgekeurd. Dat betekent dat er een etiket en productinformatie te vinden moet zijn. Al deze dingen tellen mee om ervoor te zorgen dat de warmtepomp met behulp van overheidssteun gekocht kan worden. Het is dus belangrijk om dit wel vooraf goed uit te zoeken met betrekking tot het aanwezige systeem in de ruimte. Dit kan flink schelen in de kosten.
De voordelen
Er zitten natuurlijk veel voordelen aan het krijgen van de subsidie. In de eerste plaats gaat het dan natuurlijk om het kostenplaatje. Doordat de aanschafprijs een stuk lager wordt is het gemakkelijker om de installatie snel terug te verdienen. Dit komt omdat het rendement van de apparaten behoorlijk hoog is. Als de subsidie dan ook nog eens flink oploopt omdat hij wordt afgemeten aan de hand van de mate van duurzaamheid. Dit betekent dus dat het uiteindelijke bedrag voor aanschaf flink laag kan zijn en daardoor snel terug te verdienen is na de aanschaf.
Een goede keuze maken
Het is wel belangrijk om te bedenken dat de keuze niet alleen aan de hand van de subsidie gemaakt moet worden. Het is wel verleidelijk om de installatie te nemen waar meer op wordt uitgekeerd, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de omstandigheden in de woning of kantoor. Het kan immers best zo zijn dat een ander soort installatie veel beter tot zijn recht komt. Dan is er dus uiteindelijk meer rendement te behalen en is er dus meer te verdienen dan met de subsidie alleen. Het is goed om deze keuze te maken met behulp van tips en adviezen die experts geven
Tips voor het aanschaffen
Om optimaal gebruik te maken van de subsidie is ook het moment van aanschaf wel enigszins van belang. Het is namelijk zo dat er een vast bedrag voor de subsidie door de overheid is afgesproken. Dit betekent dat dit bedrag over de looptijd moet worden verdeeld. Vaak is het daarom zo dat aan het begin van een kalenderjaar beter aan de subsidie is te komen dan aan het einde van het jaar. Bovendien is de periode vastgesteld tot 2020. Dus is het ook belangrijk om het in ieder geval voor die tijd te beslissen. Of er immers een verlenging komt, is vooralsnog niet duidelijk.
Het huis nazien
Een andere tip is om eerst even goed na te kijken in welke staat het huis is. Er is bijvoorbeeld een goede mechanische ventilatie nodig voor lucht-water warmtepompen. Het is immers zo dat de pomp afhankelijk is van de luchtcirculatie in deze gevallen. Ook is isolatie van belang. Hoe beter deze is, hoe beter dit is voor het behoud van de warmte. Laat eventueel een expert komen om te kijken welke soort warmtepomp hier het beste bij past. Dat kan flink wat uitmaken als het dan op de aanschaf aankomt. Denk eventueel ook na over een extra investering.
De voordelen van een modulerende warmtepomp
Een andere tip die bruikbaar kan zijn is het aanschaffen van een modulerende warmtepomp. Deze is namelijk iets groter van vermogen. Een modulerende pomp schakelt echter aan de hand van de behoefte. Dit betekent dus dat hij niet zijn maximale vermogen hoeft in te zetten om de woning of het kantoor te verwarmen. De subsidie wordt echter wel berekend op het maximale vermogen. Er is dus flink wat te verdienen aan deze keuze wanneer dit slim wordt aangepakt. Niet alleen op de subsidie, maar vooral ook op het gebied van rendement.
Advies aanvragen
Het is zoals gezegd dus niet onbelangrijk om advies in te winnen bij kenners. De wereld van de warmtepompen verandert snel. Daardoor kan het dus zo zijn dat er net op dat moment hele nieuwe pompen te vinden zijn die beter presteren en daardoor dus ook met meer subsidie aan te schaffen. Het is dus altijd verstandig om even na te vragen wat de mogelijkheden op dat specifieke moment na te vragen. Dit kan dus heel veel geld schelen ten opzichte van het originele plan dat er lag.
Rendement meewegen
Naast de subsidie is ook de mate van rendement heel erg belangrijk om in ogenschouw te nemen als er een keuze gemaakt moet worden voor een bepaalde warmtepomp. Hoe hoger het rendement, hoe sneller er kan worden terugverdiend. Daarna kan natuurlijk snel geld worden verdiend. Het is immers zo dat dan de kosten voor energie zo laag zijn dat er nauwelijks nog iets in rekening gebracht wordt. Wie het heel goed aanpakt kan zelfs geheel energieneutraal zijn. Dit kan bijvoorbeeld doordat de energie voor de stroom wordt betrokken van een zonnepaneel. Zo is het gehele systeem dus duurzaam te maken. Dit is minstens zo belangrijk als de subsidie.
Conclusie
Er zijn zeer veel factoren die meewegen in de subsidie. Dit moet dus ook worden meegenomen in de keuze voor een bepaalde warmtepomp. Aan de hand van de tips die zijn gegeven is al heel veel vooraf te bepalen. Desondanks is het altijd belangrijk om op het moment van aanschaffen wel wat informatie in te winnen over de laatste ontwikkelingen. De wereld van de warmtepompen verandert immers heel snel en daarmee kan dus heel veel geld worden verdiend. Kies daarbij voor een goed rendement, maar ook voor een pomp die goed bij de situatie in de woning of het kantoor past.