Warmtepomp vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Warmtepompboiler

Een combiketel wordt gebruikt om zowel de binnentemperatuur, als de watertemperatuur in huis te regelen. Wie voor een warmtepomp kiest hoeft niet bang te zijn dat het dan slechts één van de twee kan hebben. Met een warmtepompboiler kan namelijk ook het water ideaal worden opgewarmd. Dankzij de techniek kan heel efficiënt worden gezorgd dat er altijd lekker warm water uit de kraan kan komen stromen. Zonder dat daarbij gebruikgemaakt hoeft te worden van gas om voor de verwarming te zorgen. Dit maakt de warmtepompboiler ook nog eens zeer milieuvriendelijk. Bovendien is het systeem ook gemakkelijk aan te leggen.

Navigeer op deze pagina naar:

Het gebruik van ventilatielucht

Om voor verwarming te kunnen zorgen gebruikt de warmtepompboiler ventilatielucht. Dit is de lucht die van buiten komt, maar vooral ook de warmere lucht die uit de woning of het kantoor wordt afgezogen. Daaruit kan veel energie worden gewonnen. Het is dus een systeem waarbij lucht die normaal zou vervliegen eerst nog een tweede keer gebruikt wordt. Dit is dan ook de reden waarom het zo energiezuinig is om op deze wijze voor warmwater te zorgen. De lucht is al opgewarmd en de energie die daaruit te halen is wordt omgezet in water dat op temperatuur is gebracht.

ventilatielucht warmtepomp

Op zoek naar een warmtepomp?

Bent u op zoek naar een warmtepomp? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze warmtepomp specialisten
Vraag nu!

De prijs van een warmtepompboiler

Wat kost een warmtepompboiler nu eigenlijk? Die vraag is natuurlijk minstens zo belangrijk om te beantwoorden. De prijzen van de verschillende varianten lopen nogal uiteen. Toch is het zo dat een warmtepompboiler altijd tenminste rond de €4.000,- moet kosten. Dit is een prijs die inclusief installatie en montage is. Het is dan dus zo dat het systeem direct volledig is aangesloten en het direct mogelijk is om een energiezuinig glas water te tappen of energiezuinig te douchen. Er zijn ook duurdere varianten. De prijs kan oplopen tot meer dan €7.000,-. Dit is afhankelijk van de wensen die er zijn.

Het kopen van een warmtepompboiler

Wie een warmtepompboiler wil kopen kan dit het beste bij een specialist doen. Er zijn zeer veel bedrijven te vinden die veel kennis van de systemen hebben. Dit zijn bijvoorbeeld installatiebedrijven uit de verwarmingsbranche. Ook zijn er veel bedrijven die zich specifiek richten op warmtepompen. Zij hebben dus vooral veel ervaring op dit specifieke gebied. Dit kan belangrijk zijn omdat de montage van de warmtepompboiler over het algemeen in de prijs is inbegrepen. Het is dan dus een geruststellende wetenschap dat dit wordt verzorgd door kenners van de materie. Zij kunnen het systeem vakkundig aanleggen.

kosten ventilatielucht warmtepomp

Subsidie bij de aanschaf

Wat voor alle soorten warmtepompen geldt, geldt zeker ook voor de warmtepompboiler. Er is subsidie te krijgen bij het kopen van een systeem. Dit kan nog best aardig oplopen. Naast de basissubsidie is er namelijk ook extra vergoeding te krijgen wanneer het systeem net iets zuiniger is. Het begint dan bij een bedrag van €1.500,- maar kan daarna nog met enkele honderden euro’s oplopen. Zo kan dus een derde tot de helft van het totaalbedrag worden teruggekregen. Het is dan aantrekkelijk om over de aanschaf van een warmtepompboiler na te denken en mogelijk zelfs ook tot koop over te gaan.

Kopen bij een specialist

Zoals gezegd is het kopen van een warmtepompboiler bij een specialist sterk aan te raden. Het is ook mogelijk om er zelf één te kopen, maar het aansluiten is niet direct de meest gemakkelijke klus die er bestaat. Dit kan daarom beter worden gedaan door iemand die hier ervaring in heeft. Een verkeerde handeling kan bijvoorbeeld de garantie van de apparatuur laten vervallen. In dat geval moeten er veel extra kosten gemaakt worden en is het geld van de subsidie dus binnen de kortste keren weer onnodig opgemaakt. Dit hoeft natuurlijk niet nodig te zijn wanneer een expert aan de slag gaat.

Opletten bij een warmtepompboiler

Er zijn wel een aantal zaken aan te wijzen waar op gelet moet worden als er een warmtepomp geplaatst gaat worden in een woning of kantoor. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de mechanische ventilatie in het pand in goede orde is. Hiermee wordt immers de lucht aangevoerd en afgezogen. Dit is noodzakelijk om de energie te vinden waarmee het water kan worden opgewarmd. Wanneer de ventilatie dus niet in orde is, dan zal ook daar enige aandacht aan besteed moeten worden. Dit is niet direct berekend in de prijs van een warmtepompboiler. Dus deze kosten zijn extra.

specialisten vergelijken

De ventilatielucht gebruiken

Wat ook belangrijk is, is dat de ventilatielucht beschikbaar is voor gebruik. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar dit is namelijk niet altijd het geval. De lucht kan namelijk ook al voor andere doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een zogenaamde warmte terugwinunit. Deze heeft de verwarmde ventilatielucht ook nodig om zijn energie uit te halen. Dit komt dus met elkaar in conflict zodra er een warmtepompboiler bij komt om dezelfde lucht te gebruiken. Het is dan belangrijk om een keuze te maken zodat het beste uit het systeem wordt gehaald en de lucht maximaal wordt benut.

Het rendement ten opzichte van de prijs

Wat ook niet onbelangrijk is om te weten, is dat het rendement van de warmtepompboiler flink hoog kan zijn. Het is daardoor zo dat in sommige situaties het systeem binnen vijf jaar al geheel kan zijn terugverdiend. Dit hangt natuurlijk wel van een aantal zaken af. In de eerste plaats gaat het dan bijvoorbeeld om het huidige verbruik. Als dit al niet hoog is, dan zal het iets langer duren. Wel is het in alle gevallen zo dat er energiezuiniger wordt verwarmd en dat er dus beter met het milieu wordt omgesprongen. Daardoor is de prijs ook terug te verdienen.

rendement warmtepomp

Zonnestroom gebruiken

Een belangrijke extra aan dit systeem is de mogelijkheid om zonnestroom te gebruiken. In sommige gevallen zijn voor deze zonnepanelen ook nog subsidies te krijgen. Naast de verwarming met buitenlucht kan dan het elektrische gedeelte ook volledig door natuurlijke bronnen worden opgewekt. Dit maakt de warmtepompboiler een ideale aanvulling om snel energieneutraal te worden met een woning of kantoorpand. De panelen die hiervoor geschikt zijn kunnen dan direct gemonteerd worden op het moment dat ook de boiler wordt geplaatst. Dit is misschien een iets grotere investering, maar wel met nog meer zuinigheid als resultaat.

zonnepanelen met warmtepomp

Tot slot

Wanneer een warmtepompboiler als één van de opties wordt gezien, ga dan eerst na of alle voorzieningen die nodig zijn al in huis zijn. Wat nog niet gedaan is moet meegenomen worden in de berekening. Dit maakt inzichtelijk hoeveel er gewonnen kan worden door dit systeem ten opzichte van de huidige manier waarop water in het pand verwarmd wordt. Kijk ook goed naar de kwaliteit van het systeem en zorg ervoor dat alle ins en outs er van bekend zijn voor tot aanschaf wordt overgegaan. Dit zorgt ervoor dat uiteindelijk de ideale installatie in het pand kan worden geplaatst.