Warmtepomp vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Warmtepomp kopen

Een warmtepomp kopen is een verstandige keuze als u uw huis wilt verwarmen of verkoelen. Indien u een huis gaat bouwen zonder gasaansluiting, dan is de warmtepomp de beste keuze. Ook wanneer u uw huis gaat renoveren of verbouwen is de warmtepomp een goede keuze voor uw verwarming en warm tapwater.

Of het nu gaat om een nieuwe woning of renovatie, als u een warmtepomp wilt kopen is het belangrijk dat u advies krijgt van een expert.

warmtepomp kopen

Navigeer op deze pagina naar:

Voor een uitgebreide uitleg per warmtepomp kunt u gaan naar “Wat is een warmtepomp

Soorten warmtepompen

Op zoek naar een warmtepomp?

Bent u op zoek naar een warmtepomp? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze warmtepomp specialisten
Vraag nu!

Welke warmtepomp moet ik kiezen?

Welke warmtepomp kunt u het beste kiezen? Deze keuze moet u echt zelf maken. Er wordt steeds meer gekozen voor een lucht-water dan een bodem-water warmtepomp. Dit komt omdat het rendement steeds dichter bij elkaar komt en dat bij een lucht-water warmtepomp niet geboord of gegraven hoeft te worden. Hierdoor zijn de kosten lager.

Een nadeel van een lucht-water warmtepomp in vergelijking met een bodem- water warmtepomp is dat de buiten-unit zichtbaar en hoorbaar is. Bij een bodem- water warmtepomp is dit niet het geval. De keuze voor  de plek waar de buiten-unit komt kunt u het beste overleggen met een expert.

Welk merk is het beste?

Net zoals bij vele andere apparaten is het moeilijk om een merk te kiezen. In de meeste gevallen heeft de installateur een eigen merk waar hij kennis van heeft en eventuele reserve-onderdelen van op voorraad heeft.

Vraag aan de installateur zijn mening en aan mensen die u kent met een warmtepomp. Zijn ze tevreden en welk merk gebruiken ze? Wat ook belangrijk is dat de warmtepomp gebruiksvriendelijk is. U hoeft niet alles te weten van het apparaat, maar het is wel belangrijk dat u de pomp warmer of kouder kan zetten.

Net als bij vele andere investeringen (bijvoorbeeld zonnepanelen) kan goedkoop juist duurkoop zijn. Bestel dus niet zomaar een warmtepomp uit China of een ander land. Ook raden wij het zelf plaatsen van een warmtepomp af.

Informeer daarnaast bijvoorbeeld wat het vermogen is van de desbetreffende warmtepomp.

warmtepomp kiezen

Wat zijn de kosten en baten van de warmtepompen.

Voor veel warmtepomp kopers is het belangrijk wat de kosten en de baten zijn. Veel mensen verwachten dat de energierekening flink omlaag gaat.  Een warmtepomp is positief voor uw energierekening, maar dit betekent niet dat het gelijk flinke geldbesparingen oplevert.

De terugverdientijd van een warmtepomp is moeilijk te bepalen en is daarnaast afhankelijk van het soort warmtepomp. Wel is het voor veel warmtepomphouders prettig dat een warmtepomp ook kan koelen.

Als er gekeken wordt naar het rendement van een warmtepomp, gaan wij dit vergelijken met een cv-ketel. Een cv-ketel geeft vaak een rendement op van 107%, terwijl het rendement van een warmtepomp vaak 300% is. Daarnaast zorgt een pomp ervoor dat er minder CO-2uitstoot is. Een warmtepomp heeft minder energie nodig dan dat hij oplevert.

In de tabel hieronder is te zien wat de gemiddelde kosten zijn per warmtepomp. Houdt er rekening mee dat er subsidies zijn voor het kopen van een warmtepomp.

warmtepomp prijzen

Voorwaarden voor het plaatsen van een warmtepomp.

In principe kan een warmtepomp overal geplaatst worden, maar om een goed rendement te behalen gelden een aantal regels:

  • Een warmtepomp kan geplaatst worden in een nieuwe woning of een bestaande woning. Meestal is het plaatsen in een nieuwe woning gemakkelijker en goedkoper.
  • Het huis dient te voldoen aan de huidige isolatienormen
  • Een warmtepomp werkt goed met een systeem van een lagere temperatuur, zoals bijvoorbeeld een radiator of een vloerverwarming.
  • Indien u kiest voor een grondwater warmtepomp, heeft u een tuin nodig wat dezelfde grootte of zelfs 2 keer zo groot moet zijn als het gedeelte wat hij wilt verwarmen/koelen.
  • Stel uw warmtepomp zo in dat hij het juiste vermogen geeft wat past bij uw woning.

Vergunning en subsidies

In sommige gevallen heeft u een vergunning nodig als u een warmtepomp wilt plaatsen. Dit is afhankelijk van het soort warmtepomp. In de meeste gevallen is er voor een water of grond(water) een vergunning nodig. Dit kunt u het beste overleggen met een specialist.

Voor een warmtepomp kunt u verschillende subsidies krijgen. Dit is te vinden bij “subsidies warmtepomp

voorwaarden warmtepomp

Voordelen

Een warmtepomp heeft vele voordelen. Hieronder worden een aantal voordelen genoemd.

Prettige wooncomfort

Een warmtepomp kan ervoor zorgen dat de temperatuur in uw woning stabiel blijft. Als het buiten koud is, wordt uw woning warmer. Is de buitentemperatuur te warm, dan verkoeld de warmtepomp uw woning

Energiezuinig

Als er gekeken wordt naar een warmtepomp dan is de compressor het enigste gedeelte die stroom gebruikt. Het energieverbruik van deze compressor behaalt ook de winstfactor.

Kosten besparen

Het kopen van een warmtepomp kost geld. Hiertegenover bespaart u op uw energieverbruik. U gebruikt weinig tot geen gas meer, maar ‘gratis’ warmte uit lucht, water of de grond. Dit zorgt voor honderden euro’s aan besparingen en kan oplopen tot 50%. Dit betekent dat u de kosten terugverdiend en dat u meedenkt met het milieu.

energiezuinig warmtepomp