Warmtepomp vergelijken
Vrijblijvend en gratis
Afhankelijk en objectief
Snel en gemakkelijk
Bespaar tot 40%
Vraag gratis en vrijblijvend offertes
Ventilatiewarmtepomp
Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit uw huis opnieuw. Door een ventilatiewarmtepomp verbruikt u 40% minder gas en blijft uw huis toch lekker warm.
Een ventilatiewarmtepomp, ook wel een ventilatielucht-warmtepomp, zorgt net als de mechanische ventilatie voor frisse lucht in uw huis. Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de lucht, terwijl een ventilator die lucht naar buiten blaast. De warmtepomp geeft vervolgens deze warmte door aan uw cv-installatie. Zo kunt u de warmte in uw huis opnieuw gebruiken.
Op zoek naar een warmtepomp?
Bent u op zoek naar een warmtepomp? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze warmtepomp specialistenVentilatiewarmtepomp woning
Een ventilatiewarmtepomp woning kan prima bij bestaande woningen, maar is een slimmere oplossing bij nieuwbouw woningen. We kennen in Nederland 4 type ventilatiesystemen voor woningen:
- System A: Natuurlijke toevoer via rooster en/of klapraampjes. Natuurlijke afvoer van kanalen uit douche, keuken en toilet. Meestal bij woningen van voor 1975.
- Systeem B: Mechanische toevoer naar kamers en natuurlijk afvoer via douche, keuken en toilet. Dit komt in Nederland niet voor.
- Systeem C: Natuurlijke toevoer via rooster en/of klapraampjes en mechanische afvoer via toilet, douche of keuken.
- Systeem D: Mechanische toevoer en mechanische afvoer. Bij deze variant wordt bijna altijd warmteterugwinning uit afvoerlucht toegepast.
- Systeem E: Hybride vorm van C en D.
Systeem A: Dit systeem komt voornamelijk voor in oude woningen die gebouwd zijn voor 1975. Systeem A beschikt over een natuurlijk toe- en afvoer. Bij natuurlijke ventilatie wordt gebruik gemaakt van ‘de trek’. Dit zijn de luchtstromen die in de woning ontstaan.
Hoe werkt natuurlijke ventilatie?
Op het dak staan luchtpijpen die speciaal zijn ontworpen dat ze zelfs bij windstilte beschikken over voldoende ‘trek’. Daarbij moeten onder de deuren spleten van ongeveer 1 cm worden gemaakt, zodat de lucht vrij kan stromen door het huis. Op deze manier komt frisse lucht van buiten en kan het vrij stromen door het huis. Systeem B: dit systeem wordt in Nederland niet toegepast dus zal ook niet verder op ingegaan worden.
Systeem C: Dit systeem beschikt over de natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Dit systeem wordt in Nederland het meest toegepast en wordt vanaf eind jaren 70 gemonteerd in de nieuwbouw woningen. In huis hangt een ventilator die middels verschillende kanalen lucht aanzuigt. Denk hierbij aan toilet, keuken en douche. In de meeste gevallen is dit op een constante snelheid, maar tijdens koken of douchen zal dit toerental verhoogt worden naar een hogere hoeveelheid afzuiging. Ook kan je met systeem C veel energie besparen. Om de ventilatiewarmte terug te winnen levert een C-systeem warmtepomp een aanzienlijk lager rendement op dan het D-systeem.
Systeem D: systeem D bestaat uit mechanische toe- en afvoer. Dit systeem wordt in de meeste gevallen gebruikt met een Warmte Terug Win wisselaar. De warme lucht uit de woning verwarmt dan middels een warmte terug win wisselaar de lucht die van buiten aangezogen wordt. Op deze manier wordt de woning voldoende verwarmt. Een goede warmte terug win wisselaar kan een rendement van 95% halen. De verwarming zelf hoeft dan dus nog maar 5% te verwarmen. Bij systeem C moet alle binnenkomende lucht worden verwarmt.
Niet alleen de hoeveelheid frisse lucht die verplicht is, is belangrijk, maar ook de positie van de ventilatie opening is van belang.
- De opening dient geplaatst te worden op een hoogte van 18cm. Zo kan tocht worden voorkomen.
- De opening dient te worden geplaatst in een hoek tussen de 45 en 90 graden. Indien de rooster in een kleinere hoek worden geplaatst, dan zal de opening eerder lucht afvoeren dan toevoeren.
- De opening dient open en dicht regelbaar te zijn.
Ventilatiewarmtepomp in een bestaande woning
De vraag is vaak of een ventilatiewarmtepomp in uw huis past. Een ventilatiewarmtepomp is een compacte pomp. Deze warmtepomp kan makkelijk de bestaande ventilatie vervangen. Het is wel belangrijk dat uw huis een koopwoning is en dat uw huis beschikt over mechanische ventilatie. Over het algemeen zijn de meeste huizen die gebouwd zijn na 1975 geschikt voor een ventilatiewarmtepomp.
Kosten ventilatiewarmtepomp
Doordat de huizen steeds beter geïsoleerd worden is het belangrijk dat de huizen ook beschikken over goede ventilatie. Oude huizen beschikken vaak over goede ventilatie omdat er veel scheuren en kieren zijn. Een goede ventilatie is belangrijk voor het tegengaan van schimmel op de muren en ziektekiemen in de lucht. Een ventilatiesysteem zorgt voor een goede ventilatie, ook op dagen dat het buiten slecht weer is en u het liefst de ramen dichthoudt.
Elke type ventilatiesysteem heeft zijn eigen kosten. Hier zullen we enkel ingaan op type C omdat een ventilatiewarmtepomp tot type C behoort.
Energie uit ventilatielucht halen met een warmtepomp
Niet alleen met een WTW (Warmte Terug Win wisselaar) kan energie gehaald worden uit de afgezogen lucht, ook door energie te halen uit de ventilatielucht. Hoe meer ventilatielucht er is, hoe meer energie er onttrokken kan worden uit de lucht. Houdt er echter rekening mee dat hoe meer energie u onttrekt uit de ventilatielucht, hoe meer lucht er moet binnenkomen en weer opgewarmd moet worden. Het is dus niet de bedoeling om meer te gaan ventileren met als doel hier meer energie uit te onttrekken.
Als de gemiddelde temperatuur in de woning 20 graden is dan is de afgezogen lucht op dat moment ook circa 20 graden, maar als we hier energie uit onttrekken koelt de lucht af voordat deze de woning verlaat tot het vriespunt. Als uit dezelfde hoeveelheid ventilatielucht meer energie onttrokken wordt, dan koelt de lucht nog verder af tot bijvoorbeeld -10 graden. We kunnen dan spreken van meer energie, maar wel minder rendement. Hier moet dus een goede balans in gevonden worden.
Voordelen ventilatiewarmtepomp
Aan een ventilatiewarmtepomp zitten een aantal voordelen, namelijk:
- U behoudt hetzelfde warmte comfort
- U gasverbruik daalt met ongeveer 40%
- De ventilatiewarmtepomp is compact en stiller dan een mechanische ventilatie
Tevens verlaagt u met een ventilatiewarmtepomp uw gasrekening en uw CO2 uitstoot aanzienlijk. Daarnaast krijgt u gemiddeld 1500 euro aan subsidie, waardoor u kan rekenen op een terugverdientijd van ongeveer 6 jaar.