Warmtepomp vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Warmtepomp woning

Steeds meer huiseigenaren willen een warmtepomp in de woning. Dit is begrijpelijk, omdat een warmtepomp zorgt voor een lagere energierekening. Een warmtepomp heeft een zeer hoog rendement en kan uw huis en het kraanwater verwarmen. Ook is een pomp duurzaam. Een warmtepomp onttrekt uit de buitenlucht, water of de bodem warmte waardoor het uw huis verwarmt. Dit kan u wel een besparing opleveren tot 40%.

Het kopen van een warmtepomp is een grote investering, maar sinds een aantal jaar is het mogelijk om subsidie te krijgen waardoor het voor u aantrekkelijker wordt. Heeft u interesse in een warmtepomp maar wilt u meer informatie? Wij zetten hieronder alle relevante informatie die u nodig heeft voor een warmtepomp in uw woning. Daarbij wordt onderscheidt gemaakt tussen een warmtepomp in een bestaande woning of in een nieuwe woning.

warmtepomp woning

Op zoek naar een warmtepomp?

Bent u op zoek naar een warmtepomp? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze warmtepomp specialisten
Vraag nu!

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat uit een pomp, een expansieventiel en twee warmtewisselaars. De warme lucht van buiten wordt  door de verdamper geleid, wat vervolgens door de condensator weer wordt doorgegeven aan uw woning. Om er niet te diep op in te gaan gebeurt er in principe het volgende:  

 

  1. Er wordt warmte lucht vanuit buiten onttrokken. De vloeistof, dat lager is dan de omgevingstemperatuur, wordt gebruikt voor het verplaatsen van de warmte. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de warme lucht uit de buitenlucht wordt verdampt die vervolgens terechtkomt in de verdamper
  2. De compressor zorgt ervoor dat de verdampte lucht samen wordt gedrukt. Door dit proces stijgt de temperatuur en de druk.
  3. De warmte die verzameld is vanuit de damp wordt vervolgens via de condensor doorgegeven naar het boilervat. Deze damp wordt weer kouder waardoor het weer veranderd in vloeistof. Deze komt vervolgens in het expansieventiel. Deze stuurt het weer door naar de verdamper waardoor weer hetzelfde proces plaatsvindt.
werking warmtepomp

Warmtepomp in een bestaande woning

Een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning is zeker mogelijk. Alleen de meest gebruikte warmtepomp, de aardwarmtepomp, raden wij af. Dit komt omdat het plaatsen van deze pomp veel werkzaamheden kost, die vrij moeilijk zijn in een bestaande woning. Daarnaast is het belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is, wat vaak niet het geval is bij een bestaande woning.

Welke mogelijkheden kunnen nu wel in een bestaand huis?

– Hybride warmtepomp

Als u van plan bent om een warmtepomp te gebruiken die gebruik maakt van ventilatielucht of de buitenlucht, dan kunt u gebruik maken van een hybride warmtepomp. Deze pomp is gemakkelijker te plaatsen. Deze pomp levert een hoog rendement op en kunnen al warmte geven van een vrij lage buitentemperatuur. Hierbij kunt u denken aan een wand- of vloerverwarming.  Wel is voor deze warmtepomp een cv-ketel nodig (minimaal een HR107), deze zorgt namelijk voor de warmwatervoorziening.

warmtepomp bestaande woning

– Lucht-water warmtepomp

Als u uw huis wilt verwarmen of verkoelen kunt u gebruik maken van een lucht-water pomp. Dit is een modulerende hybride warmtepomp die wordt gecombineerd met een hr-ketel. (kan ook een bestaande zijn). Deze pomp haalt lucht uit de buitenlucht waardoor er geen grote en dure werkzaamheden hoeven te worden verricht.

– Het huis koelen.

Ook kunt u een warmtepomp gebruiken om uw huis kouder te maken. Met een aantal wijzigingen kunt u ervoor zorgen dat het in uw huis in de zomer een aantal graden kouder wordt.

Warmtepomp nieuwe woning

Zoals u hierboven gelezen hebt is het plaatsen van een warmtepomp in een nieuwe woning gemakkelijker en goedkoper. Houdt er wel rekening mee dat uw nieuwe woning geschikt moet zijn voor uw warmtepomp. Uw huis moet goed geïsoleerd zijn.

Indien uw nieuwe huis bijvoorbeeld enkel glas krijgt, wat betekent dat uw huis slechter geïsoleerd is en er tocht kan ontstaan, kunt u beter kiezen voor een cv-ketel. Wel adviseren wij u na te deken over de toekomst, dat het verstandig kan zijn om uw woning te verbeteren.

warmtepomp nieuwe woning

Voorwaarden voor het plaatsen van een warmtepomp in huis

Een warmtepomp kan in principe overal geplaatst worden, maar om het maximale er uit te halen staan hieronder een paar voorwaarden:

  • Het is belangrijk dat uw huis goed is geïsoleerd.
  • Het werkt erg goed met een systeem die gebruik maakt van lage systemen, zoals bijvoorbeeld een vloerverwarming.
  • Als u gebruik maakt van warmtepomp die warmte uit de grond haalt, moet u er rekening mee houden dat u een tuin hebt, die één of twee keer zo groot is als de oppervlakte die u wilt gaan verwarmen.