Warmtepomp vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Warmtepomp CV

Een warmtepomp CV wordt ook wel de hybride warmtepomp genoemd. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met een HR-ketel. Deze warmtepompen zijn zowel voor bestaande als nieuwe woningen geschikt.

Hybride warmtepompen zijn in landen met een uitgebreide gasinfrastructuur een goede optie om uw energie- en gasverbruik in korte tijd te verlagen. De warmtepomp zorgt voor het verwarmen van uw huis. Alleen op extreem koude en voor het tapwater wordt de HR-ketel gebruikt. Ene hybride warmtepomp zorgt dus voor een lageren energie- en gasrekening, het huidige comfort blijft bestaan en er zijn geen grote aanpassingen nodig in uw woning.

warmtepomp cv
Navigeer op deze pagina naar:

Het verschil tussen een hybride warmtepomp en de warmtepomp.

Het verschil zit hem voornamelijk in het doel van de warmteproductie. Een gewone warmtepomp heeft meestal als doel om te verwarmen, terwijl een hybride warmtepomp zorgt voor warmwater en verwarming. Daarnaast hebben we ook nog een warmtepompboiler die enkel zorgt voor het warme water.

Op zoek naar een warmtepomp?

Bent u op zoek naar een warmtepomp? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze warmtepomp specialisten
Vraag nu!

Hoe werkt het?

Een warmtepomp CV, oftewel een hybride warmtepomp, haalt warmte uit de lucht (dit kan zowel buitenlucht als ventilatielucht zijn), en doormiddels van een elektrische pomp wordt deze lucht opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Een hybride warmtepomp op zich is niet genoeg. Deze zal altijd gebruikt moeten worden in combinatie met een HR-ketel op gas voor het verwarmen van het tapwater. De ketel springt ook bij als de warmtevraag te groot is en op hele koude dagen. Een hybride warmtepomp is goed te combineren met uw huidige radiatoren. Een hybride warmtepomp werkt wel het beste met vloer- of wandverwarming. Hiermee kan de warmte via een groter oppervlakte door het huis worden verspreid.

warmtepompen cv hybride

Waarom kiezen voor een hybride?

De voornaamste reden voor het aanschaffen van een hybride warmtepomp is om de gas- energierekening naar beneden te halen. In Nederland betalen we ook voor de aansluiting van gas en elektra. Wanneer u een woning heeft en hier elektrisch wil koken dan kan u beter kiezen voor enkel een warmtepomp zonder de combinatie met een HR-ketel. Op deze manier kunt u helemaal afzijn van uw gasrekening.

besparen kosten warmtepomp

Verschillende soorten warmtepomp CV

Er zijn 3 verschillende soorten hybride warmtepompen, namelijk:

  • buitenlucht hybride warmtepomp
  • buitenlucht/ventilatielucht combinatie
  • ventilatielucht hybride warmtepomp

buitenlucht hybride warmtepomp: Bij dit soort zit er in de meeste gevallen een deel buiten het huis gevestigd dat zorgt voor de toevoer van buitenlucht. De warmte die de hybride warmtepomp afgeeft wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning. De HR-ketel zorgt voor het verwarmen van het kraanwater. Indien u wenst dat ook de hybride warmtepomp zorgt voor warm kraanwater, dient u een warmwater boiler aan te schaffen. Deze warmtepomp is goede toepasbaar in bestaande woningen en laat zich gemakkelijk als retrofit in een bestaande installatie monteren.

Buitenlucht/ventilatielucht combinatie: De gehele warmtepomp is binnen het huis geplaatst. Deze warmtepomp maakt gebruik van de af te voeren ventilatielucht en de buitenlucht. De warmte van de warmtepomp wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning en voor het kraanwater. De HR-ketel schakelt enkel bij wanneer de warmtepomp te weinig capaciteit kan bieden.

Ventilatielucht hybride warmtepomp: deze warmtepomp maakt enkel gebruik van de af te voeren ventilatielucht in de woning. De warmtepomp levert warmte voor zowel het verwarmen van de woning als voor het kraanwater. Wanneer er veel warmte nodig is, zal de HR-ketel zorgen voor voldoende warm kraanwater en/of verwarming. Deze warmtepomp is makkelijk toepasbaar in een bestaande woning en kan ook dienen als retrofit naast een reeds bestaande CV ketel. Komt vaak in de plaats van een bestaande ventilatiebox van een mechanische ventilatiesysteem.

werking warmtepomp

Nieuwbouw of verbouwing?

Zowel voor een nieuwbouw als een renovatie is de hyrbride warmtepomp geschikt. Echter, voor renovatie lijkt de hybride warmtepomp meer geschikt, omdat bij nieuwbouw vaak al sprake is van voldoende isolatie, waardoor een gewone warmtepomp in principe al voldoende is. bestaande woningen daarentegen hebben vaak niet de juiste isolatiewaarde waardoor een hybride warmtepomp erg aantrekkelijk kan zijn. Bestaande radiatoren kunnen bij dit systeem ook gewoon behouden worden. Bij het plaatsen van een hybride warmtepomp gaat het dus om modernisering waar geen breekwerk bij nodig is.

nieuwbouw of verbouwen warmtepomp

Kosten warmtepomp CV

Een hybride warmtepomp op buitenlucht met installatie kost tussen de 3600 en 4600 euro (incl. Btw). Indien u ook een nieuwe CV-ketel nodig heeft komt er al snel 1000/2000 euro aan kosten bij.

Wel moet u rekening houden met de besparing. Een gemiddelde eengezinswoning verbruikt ongeveer 900 euro aan gas voor verwarming per jaar. Met een hybride warmtepomp brengt u dit bedrag terug naar ongeveer 640 euro per jaar. Hierdoor heeft u dus al snel een voordeel van 260 euro per jaar.

Subsidie

Ook bij hybride warmtepompen komt u in aanmerking voor de ISDE subsidie. Hierdoor kunt u wel tot 50% van de aanschafwaarde terugkrijgen van de overheid.

Een warmtepomp gaat namelijk veel efficiënter met energie om dan een normale CV-ketel. Daarnaast gebruikt de warmtepomp gebruik van energie uit water, lucht of bodem. Om deze reden komt de hybride warmtepomp in aanmerking voor een ISDE subsidie.

subsidie hybride warmtepomp

Voordelen hybride

De hybride warmtepomp kiest zelf voor een milieuvriendelijke en zuinige optie, wat goed is voor uw portemonnee. Door het gebruik van een hybride warmtepomp zal ook de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderen. De hybride warmtepomp is dus een goede oplossing om uw energie- en gasrekening aanzienlijk te verlagen. Veelal wordt de hybride warmtepomp gebruikt in bestaande woningen, omdat deze minder goed geïsoleerd zijn dan nieuwbouw woningen.

Een hybride warmtepomp heeft een goed rendement, omdat de warmtepomp steeds zelf zal kiezen voor de meeste efficiënte warmteproductie.

De hybride warmtepomp kort samengevat

  1. U behoudt de gasaansluiting, omdat de hybride warmtepomp samenwerkt met de HR-ketel.
  2. Ook in slecht geïsoleerde huizen kunt u een hybride warmtepomp gebruiken. Echter, in goed geïsoleerde huizen zal het rendement van de warmtepomp hoger zijn.
  3. Een hybride warmtepomp is goed te combineren met uw bestaande radiotoren. Daardoor is de warmtepomp geschikt voor bestaande en nieuwe woningen. De hybride warmtepomp is wel het meest efficiënt in combinatie met vloer- en wandverwarming (lage temperatuur verwarming).
  4. Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring!