De overheid streeft naar gasloze woningen. Dit betekent dat de Nederlandse burger steeds meer bewust moet zijn van zijn eigen gasverbruik. Daarnaast moet er naar oplossingen gezocht worden. Alternatieve manieren om je woning te verwarmen als gas niet meer toegestaan is. De warmtepomp is een populair alternatief. Deze wordt gebruikt om de woning te verwarmen via een natuurlijke bron. De warmtepomp behoort tot de meest duurzame energiebronnen. Hiermee steun je het milieu en kun je geld besparen op je energierekening. In dit artikel besteden we aandacht aan 5 feiten die je wellicht nog niet wist over deze innovatieve energiebron.
1. Verschillende bronnen
Bij een warmtepomp denken we al snel aan één specifieke energiebron. Toch bestaan er ontzettend veel verschillende warmtepompen. Het belangrijkste verschil is de bron die gebruikt wordt om warmte te creëren. Dit zijn altijd natuurlijke bronnen. De keuze wordt gemaakt tussen lucht, bodem of water. Het is per situatie afhankelijk welke wijze van warmte winning het meeste rendement behaalt. Maar hoe gaat dit dan in zijn werk? Laten we als voorbeeld lucht als bron nemen. Als het buiten 10 graden boven nul is, kan de warmtepomp dit omzetten in warmte. Dit gebeurt door elektriciteit. Simpel gezegd wordt de woning dankzij een warmtepomp geheel elektrisch verwarmd.
2. Warmtepomp en een hogere energieafrekening?
We horen vrijwel alleen maar succesverhalen over de warmtepomp. Door een woning elektrisch te verwarmen, worden gaskosten voorkomen. We weten allemaal dat de tarieven voor gas de pan uit rijzen. De overheid wil overstappen op gasloos wonen. De grondstoffen zijn uitgeput. Dit resulteert in (te) hoge prijzen voor de consument. Dankzij een warmtepomp ben je niet meer afhankelijk van het geproduceerde gas en kan je zelf jouw woning verwarmen. Toch heeft dit ook een keerzijde. Ondanks dat het gasverbruik vermindert, zal het verbruik van elektriciteit stijgen. Weegt dit tegen elkaar op?
Het antwoord is nee: dankzij een warmtepomp geniet je nog steeds van een lagere energierekening. Je moet wel incalculeren dat er extra kosten zullen komen voor de elektriciteit. Dit neemt niet weg dat de kosten die je bespaart op de gas veel hoger zullen zijn. Uiteindelijk zal je dus alsnog besparen. Bovendien geniet je van een fijn gevoel omdat je het milieu een handje geholpen hebt.
Tip: met een energie vergelijken tool is het mogelijk om de voordeligste energieleverancier te vinden. Zo bespaar je extra veel geld in combinatie met een warmtepomp!
3. De warmtepomp is enkel geschikt voor geïsoleerde woningen
Er kleeft echter wel een flink nadeel aan de warmtepomp. Deze is namelijk niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen. De warmtepomp werkt enkel goed bij constante temperaturen, daarom heeft het alleen zin om deze te plaatsen in woningen die goed geïsoleerd zijn. Als je een warmtepompsysteem in een verouderde woning wilt plaatsen, zullen er een hoop aanpassingen gedaan moeten worden. Dit kan flink in de papieren lopen en in combinatie met de aanschaf van een warmtepomp zijn deze kosten voor veel consumenten niet te betalen.